Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: filety z kurczaka

Fajitas

Składniki: • 500g wołowiny lub filetów z kurczaka • 1 czerwona i 1 zielona papryka, pokrojone w paseczki • 1 cebula pokrojona w plasterki • cieple tortille Marynata: • 1/2 szklanki soku pomarańczowego • 1/4 szklanki oliwki • 2 łyżki octu z czerwonego wina (ja używam balsamicznego) • 2 łyżki soku z limonki, świeżego •…

Szaszłyki z kurczaka

Składniki:
– 40 dag. filetów z piersi kurczaka
– 1 ząbek czosnku
– 7 łyżek oleju
– 3 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka łagodnej curry
– 1 duża marchewka
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka zielona
– 2 małe cebule
– 6 plasterków boczku
– sól, pieprz

Pierś kurczaka na zielono

Skład: 4 filety z piersi szpinak zielona pietruszka śmietana sok cytrynowy jajko sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Szpinak i pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pozostałe składniki wymieszać. Umyte i osączone filety z piersi usmażyć na tłuszczu na złoty kolor, ułożyć na blaszce do zapiekania, obłożyć szpinakową masą i zapiec przez kilka minut w piekarniku.

Kurczakowe curry

Skład:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 200 g kiełków (mogą być marynowane)
  • 200 g pomidorków koktajowych
  • 1 słoiczek marynowanych miniaturowych kolb kukurydzy
  • Olej,
  • sol, pieprz
  • 1 łyżka curry
  • 1-2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany
  • 250 ml bulionu odrobina
  • soku cytrynowego

Plastry kurczaka z Gorgonzola

 Składniki: 4 filety z kurczaka, 2 kartoniki gęstej śmietanki, 20 dag Gorgonzoli, 2 posiekane szalotki, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 10 kawałków suszonych borowików, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 łyżka koniaku, masło, olej arachidowy.      Sposób wykonania: Borowiki namoczyć w cieplej wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. W plaskiem rondlu roztopić 2,5 dag masła…