Składniki: – filety z Pangi – 1 cytryna – masło (dwie łyżki) – łyżeczka oliwy do posmarowania brytfanki – łyżka świeżej natki pietruszki – sól pieprz Wykonanie: Filety z Pangi, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie nacinamy każdy w poprzek filet zgodnie z kątem układu mięśni (3-4 razy), do kat przygotowanych kieszonek wkładamy pół-plasterki cytryny. Solimy i…
Tag: filety rybne
Ryby
Bouillabaisse – zupa rybna
by Administrator • • 0 Comments
Wspaniała zupa rybna jeden z bardzo wielu przepisów. Składniki: – ½ kg jakiś tanich ryb (np. tusze z flądry, płotki, leszcz) – 2 cebule – 4 ząbki czosnku – 3 pomidory – 2 marchewki – 1 pieruszka – szczypta szafranu (opcja) – ½ łyżeczki bazyli – ½ łyżeczki oregano – kilka gałązek natki pietruszki –…
Łosoś
Łosoś pieczony w warzywach
by Paweł • • 1 Comment
Składniki: – Świeże dzwonki z łososia – Papryka czerwona – Brokuły – Małe cebulki – Marchewka – Ziemniaki Wykonanie: Dzwonki umyć osuszyć przyprawić solą i szczyptą przyprawy do ryb.. Ilość warzyw należy dobrać proporcjonalnie do ilości dzwonków tak aby jedna cześć warzywa przypadała na jeden dzwonek, kawałki muszą być dość spore aby nie zginęły między…
Tilapia
Tilapia – chrupiące filety
by Administrator • • 2 komentarze
Składniki: – 800 g filetów z tilapi pokrojonych na paluszki Marynata: – lekko ubite białko z jednego jajak – drobno posiekana natka kolendry (lub dwie łyżki natki pietruszki i dwie łyżki soku z limonki lub cytryny) – ½ łyżeczki soli – ½ łyżeczki cukru – pieprz – łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej Ciasto: –…
Panga
Panga pieczona
by Administrator • • 18 komentarzy
Składniki: • 1 kg filetów z ryby Panga • 1 cytryna • natka pietruszki • 6 ząbków czosnku • 3 średniej wielkości ziemniaki • 8 malutkich cebulek • olej z oliwek • szklanka białego wina • sól, pieprz Wykonanie: Oczyszczone filety z Pangi umieść w ceramicznym płaskim naczyniu do zapiekania, posyp lekko solą, w każdym…