Składniki: 50 dkg młodej cukinii 2 łyżki posiekanego kopru włoskiego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cukinię, sól, pieprz, smażyć aż plastry zaczną się złocić. Wyłożyć do miseczki, posypać koprem, wymieszać i podawać z dietetycznym pieczywem.
Tag: fenkuł
Warzywa
Duszony fenkuł z kozim serem
by Elżbieta Kupczak • • 0 Comments
Składniki: 450 g korzenia fenkuł ¼ szkl. wywaru z kurczaka ¼ szkl. sera koziego pieprz Sposób wykonania: Fenkuł ułożyć w naczyniu. Zalać je wywarem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Po tym czasie zdając folię i posypać na fenkuł pokruszony ser. Wstawić ponownie do piekarnika…
Warzywa
Smażony fenkuł z oliwkami i rukolą
by Halina Jurewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek 450 g pokrojonych korzeni fen kuły ½ szkl. pora ½ szkl. pokrojonej papryki ¼ szkl. kaparów ¼ szkl. pokrojonych oliwek 1 ½ szkl. liści rukoli ½ łyżeczki soli pieprz Sposób wykonania: Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucić por, fenkuł, kapary oraz paprykę. Całość wymieszać i trzymać na ogniu około…
Warzywa
Duszony fenkuł z kozim serem
by Felicja Wąsik • • 0 Comments
Składniki: 450 g korzenia fenkuł pokrojonego na plasterki ¼ szkl. wywaru z kurczaka ¼ szkl. pokruszonego sera koziego pieprz Sposób wykonania: Fenkuł układamy warstwami w brytfannie. Zalewamy całość wywarem i przykrywamy folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut. Po tym czasie zdjąć folie i posypać pokruszonym serem. Wstawić…
Warzywa
Fenkuł z cytryną i parmezanem
by Marcin Szymański • • 0 Comments
Składniki: 2 fenkuły ½ cytryny 1 kawałek sera Asiago 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Sposób wykonania: Podziel bulwy tak aby jeden kawałek to jeden kęs. Ułożyć je na środku talerza tworząc piramidkę. Całość skropić sokiem z cytryny oraz oliwą i posypać startym serem oraz solą.