Składniki: 1 kg dorodnych malin 0,5 kg cukru 3 szklanki soku z czerwonej porzeczki Sposób przyrządzenia: Maliny przebrać, lekko przepłukać na sicie. Sok doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie r4ozpuści. W sterylnych słojach ułożyć maliny, zalać wrzącym syropem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pyszne zimą!
Tag: dżemy
Konfitury
Konfitury z malin
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 2 kg malin 2,5 kg cukru 5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać cukier, gotować przez kilka minut zbierając pianę. Przebrane maliny wkładać porcjami do sporządzonego syropu, zagotować bardzo ostrożnie mieszając. Odstawić rondel, a po godzinie ponownie umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wskazane jest przynajmniej trzykrotne powtórzenie…
Konfitury
Konfitury ze śliwek i jabłek
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg śliwek węgierek 1 kg jabłek 2 kg cukru goździki, cynamon Sposób przyrządzenia: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Sliwy podzielić na połowę, usunąć pestki. Wodę zagotować i wsypać cukier oraz goździki i laskę cynamony. Gotować aż się syrop zagęści, usunąć goździki i cynamon. Dodać śliwy i jabłka. Gotować…
Przetwory domowe
Morele w syropie
by Gosposia Basia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg moreli 1 łyżka miodu 2 szklanki cukru kilka goździków pestki moreli 1 szklanka wody 1 szklanka octu winnego 6% Sposób przyrządzenia: Morele przebrać odrzucając owoce nadpsute lub zbyt miękkie. Morele płuczemy, osączamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Wodę i cukier umieszczamy w garnku i gotujemy syrop. Powoli i stopniowo dodajemy morele.…

