Składniki: porzeczki czarne 2 kg cukier 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Porzeczki należy obrać z łodyżek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, pozostawić do odcieknięcia, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Owoce należy lekko zmiażdżyć i odstawić na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie należy je prażyć w garnku przez około 30 minut, następnie przekładać gorące…
Tag: dżem
Dżemy
Wiśniowy dżem Ilony
by albertos • • 0 Comments
Jajka
Oscypki smażone
by albertos • • 0 Comments
Składniki: oscypek 1 sztuka masło 3 dag dżem z borówek 3 łyżki Sposób przyrządzenia: Oscypka należy pokroić na 0,5 centymetrowe plastry i smażyć na maśle na mocno rozgrzanej patelni. Plastry oscypka po usmażeniu należy układać na rozgrzanym półmisku i udekorować dżemem. Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos
Dżemy
Dżem truskawkowy Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki truskawki 1 kg cukier żelujący 1 kg cukier 0,5 kg woda 0,5 szklanki Sposób przyrządzenia Truskawki należy pozbawić szypułek, dokładnie umyć pod bieżącą wodą i wrzucić do garnka, podlać niewielką ilością wody. Po rozgotowaniu się truskawek należy dodać cukier i cukier żelujący, wszystko dokładnie wymieszać. Gotować do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany, gorący…
Ciastka
Babeczki z dżemem
by Ewelosa • • 0 Comments
Składniki: żółtka ugotowane na twardo 8 szt cukier puder 6 łyżek margaryna ½ kostki smalec 2 łyżki gęsta śmietana kwaśna 2 łyżki mąki tyle ile zabierze – by ciasto było miękkie około 60-70 dkg dżem lub konfitura jaką lubcie ¾ słoiczka Sposób wykonania:Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Następnie na stolnicy nożem łączymy z pozostałymi składnikami.…