Składniki: 1 kg węgorza marchew pietruszka kawałek selera 3 łyżki mąki 4 łyżki oleju Sposób wykonania: Węgorza dokładnie oczyścić i wypatroszyć. Następnie podzielić go na mniejsze kawałki, które obtoczyć w mące po czym obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Natomiast marchew, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki. Smażyć około 7 minut i po tym…
Tag: duszone
Porady i Ciekawostki
Cebula w białym winie z rodzynkami
by Alina Pajor • • 0 Comments
Składniki: 4 czerwone cebule 4 łyżki masła 2 szkl białego wytrawnego wina ½ szkl rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę obrać po czym pokroić je na ćwiartki. Wówczas wrzucić je do rondla z rozgrzanym masłem, obsmażyć. Następnie zalać je winem i dodać rodzynki. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym…
Porady i Ciekawostki
Golonka pieczona w kiszonej kapuście
by Dominik Kuriata • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg golonki 1 kg kapusty kiszonej łyżka oleju liść laurowy ziele angielskie kminek majeranek sól pieprz Sposób wykonania: Golonkę oczyścić po czym nożem naciąć skórkę w kratkę. Następnie natrzeć ją solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem oraz pokruszonym listkiem laurowym i mielonym zielem angielskim. Tak przyprawioną golonkę wstawić na całą noc do lodówki. Następnego…
Porady i Ciekawostki
Karkówka pieczona z selerem naciowym
by Maria Matuszek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki 3 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku majeranek 3 łyżki smalcu sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczoną karkówkę rozbić na cieniutki płat. Następnie obrany czosnek posiekać po czym rozetrzeć go z solą oraz pieprzem i natrzeć nim karkówkę. Natomiast selera obrać z włókien i ułożyć na płacie mięsa. Zawinąć go w roladę…
Porady i Ciekawostki
Karkówka duszona z bakłażanem
by Marzena Swoboda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki 2 bakłażany 4 łyżki oleju sól pieprz pieprz ziołowy ostra papryka 1 l soku pomidorowego Sposób wykonania: Bakłażany pokroić kostkę, którą oprószyć solą i odstawić na chwilę na sicie aby obciekły z nadmiaru soku. Wówczas opłukać je pod bieżącą wodą i przełożyć do garnka. Podlać je połową oleju i 3 łyżkami…