Składniki: 40 dag filetów dorsza ½ kostki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna 1 łyżka parmezanu sól pieprz 1 łyżka masła do formy Sposób wykonania: Do masła wrzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki oraz…
Tag: dorsz
Porady i Ciekawostki
Dorsz zapiekany z kapustą kwaszoną
by Piotr Wąsowski • • 0 Comments
Składniki: 40 dag filetów z dorsza 1 cebula 30 dag kapusty kwaszonej 1 szkl bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 listek laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać poszatkowaną kapustę i zalać całość bulionem warzywnym. Dodać zioła prowansalskie, pokruszony…
Porady i Ciekawostki
Londyńska zupa rybna
by Agnieszka Piszczek • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg dorsza 2 cebule ząbek czosnku 3 łyżki masła 6 ziemniaków 10 szkl wody 2 liście laurowe łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki suszonego majeranku 4 łodyżki pietruszki z natką 2 łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 6 kromek bagietki Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Wówczas dodać obrane ziemniaki…
Porady i Ciekawostki
Curry z filetów dorsza
by Sebastian Grabarczyk • • 0 Comments
Składniki: 2 szkl bulionu warzywnego 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła cebula zielona papryka łodygi selera naciowego 2 łyżki przyprawy curry 2 łyżki mąki sól pieprz ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia, wówczas włożyć do niego rybę i gotować około 5 minut. Po tym czasie filety wyjąć a…
Porady i Ciekawostki
Chowder z pieczonej ryby
by Jan Grudziński • • 0 Comments
Składniki: 3 ziemniaki 4 cebule 90 dag filetów z dorsza 2 łyżki masła sól pieprz ½ łyżeczki nasion selera 6 szkl mleka odtłuszczonego ½ szkl posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem rozłożyć połowę plastrów ziemniaków a na nich ułożyć połowę plastrów cebuli. Całość skropić masłem o oprószyć solą, pieprzem i…