Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: domowe specjały

Nalewka jarzębinowa na koniaku

Składniki: 2 szklanki przemrożonych owoców jarzębiny 1 litr koniaku 2 łyżki miodu 2 łyżki dębowego łyka (część kory przylegająca do pnia) Sposób przyrządzenia: Owoce jarzębiny oczyścić, umyć, obsączyć. Łyko rozdrobnić. W odpowiednio dużym słoju zalać jarzębinę i łyko koniakiem, dodać miód, wymieszać. Słój szczelnie zamknąć i odstawić na 3 miesiące. Po tym okresie zawartość słoja…

Nalewka kalinowa 2

Składniki: 2 szklanki owoców kaliny ½ l spirytusu 95° ½ l wódki 40° ½ l miodu Sposób przyrządzenia: Owoce kaliny muszą być koniecznie przemrożone, aby  pozbawić je goryczki. Owoce wypłukać, osączyć na sitku, zalać w słoju wódką i spirytusem. Macerować w ciepłym lecz ciemnym miejscu przez 2 tygodnie, co 2-3 dni wstrząsać słojem. Następnie zlać…

Nalewka kalinowa 1

Składniki: 0,3 l soku z owoców kaliny zwyczajnej 0,3 l wywaru z korzeni kuklika pospolitego (0,2 dag korzeni na 0,3 l wody) 20 dag miód wczesnowiosenny 1 l spirytus 96°  do Sposób przyrządzenia: Owoce zbiera się po pierwszych przymrozkach. Umyj dokładnie świeże owoce kaliny, wyciśnij sok, odstaw na 4 godziny, przefiltruj. Świeże korzenie kuklika pospolitego…

Nalewka pigwowa 4

Składniki: ½ l wódki 400 g owoców pigwy ¾ szklanki cukru kawałek cynamonu Sposób przyrządzenia: Przygotować duży słoik. Owoce pokroić, wypestkować. Dodać cukier i cynamon. Wlać wódkę do słoja, dodać owoce z cukrem i cynamonem. Szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne miejsce, gdzie panuje jednocześnie temperatura pokojowa. Od czasu do czasu należy potrząsać słojem. Po 2…

Nalewka pigwowa 3

Składniki: 1 kg owoców pigwy właściwej ½ kg cukru (lub miodu) ½ l spirytus 95° ½ l wódki 40° Sposób przyrządzenia: Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, obrać ze skóry a pestki odrzucić. Zalać spirytusem zmieszanym z wódka na miesiąc, co kilka dni potrząsając słojem. Po tym czasie zlać nalew, a owoce pozostałe w…