Składniki: 3 dojrzałe pomidory 2 pęczki szczypiorku 1 szklanka śmietany kremówki 3 łyżki jogurtu łyżeczka oliwy łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Pomidory przekroić, wyciąć trzpienie, miąższ pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno pokroić. Śmietanę i jogurt wlać do naczynia, dodać sok z cytryny i oliwę, dokładnie wymieszać. Dołożyć szczypiorek…
Tag: dodatki
Listy
Surówka z białej kapusty z rzodkiewką i miętą
by Bartek Podsiadły • • 0 Comments
Składniki: ½ cienko poszatkowanej białej kapusty 1 szklanka pokrojonej w cienkie plastry rzodkiewki ½ szklanki posiekanej dymki 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki drobno pokrojonych listków mięty sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: W salaterce wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem mięty. Odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Przed podaniem posypać…
Listy
Pasta z zielonych oliwek
by Karina Główka • • 0 Comments
Listy
Ocet ziołowo-winny
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l czerwonego wytrawnego wina ½ l octu jabłkowego 2 ząbki czosnku kilka gałązek estragonu, tymianku kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Wino wymieszać z octem. Następnie wrzucić ząbki czosnki, zioła, kilka ziaren pieprzu oraz ziele angielskie. Przelać do butelki i zakręcone odstawić w chłodne miejsce. Po kilka dnach przecedzić i…
Listy
Ocet ziołowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: kilka gałązek; estragonu, bazylii, melisy, rozmarynu, kwiatu lawendy kilka suszonych skórek; pomarańczowych, cytrynowych kawałek kory cynamonu 1 ząbek czosnku 10 ziarenek pieprzu szczypta gałki muszkatołowej ocet6% Sposób wykonania: Do słoika wrzucić gałązki ziół, skórki owocowe, korę cynamonu i czosnek. Wrzucić jeszcze ziarenka pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie zalać całość octem. Obwiązać słoik gazetą…