Składniki: 3 cebule białe 3 cebule czerwone 1 kubeczek jogurtu naturalnego 2 -3 listki laurowe sól, cukier, pieprz do smaku sok z jednej cytryny Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać pokroić w kosteczkę i zagotować ze szklanką wody, sokiem z cytryny, soli, cukru i listka laurowego. Gotować na małym ogniu do miękkości cebuli, odsączyć. Wymieszać z jogurtem…
Tag: dodatki
Listy
Surówka z selera
by Adam Krzywdziński • • 0 Comments
Składniki: 1 duży seler korzeniowy 3-4 średnie kiszone ogórki 1 mała cebula/ biała/ 1 mała cebula /czerwona/ ½ szklanki majonezu pęczek zielonej natki pietruszki sok z cytryny sól ,cukier, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny , żeby nie ściemniał. Cebulę obrać i pokroić…
Listy
Zimowa surówka
by Justyna Podstawka • • 0 Comments
Składniki: ½ kg kiszonej kapusty ½ kg czerwonych buraczków 4 łyżki oliwy z oliwek pęczek zielonej natki pietruszki sól, pieprz , cukier do smaku łyżka kminku Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę drobno poszatkować. W salaterce wymieszać kapustę i buraki, dodać posiekaną zieloną pietruszkę, kminek. Doprawić solą, pieprzem,…
Listy
Pasta z bryndzy po góralsku
by Donata Zoń • • 0 Comments
Składniki: 20 dkg bryndzy ½ szklanki posiekanego szczypiorku 4 ugotowane na twardo jajka 4 ząbki czosnku ½ szklanki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Zieleninę i jajka drobniutko posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Bryndzę pokruszyć. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z białym pieczywem lub krakersami.
Listy
Pasta twarogowa z rzodkiewką
by Ewa Durda • • 0 Comments
Składniki: 2 pęczki czerwonej rzodkiewki 4 ugotowane na twardo jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany18% pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Rzodkiewkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Twaróg przepuścić przez maszynkę, wymieszać z rzodkiewką, dodać posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną.…