Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatki

Zimowa surówka z białej rzodkiewki

Składniki: 2 średnie białe rzodkiewki pęczek zielonego koperku kilka listków zielonej natki pietruszki mała główka sałaty lodowej ½ szklanki kukurydzy konserwowej 2 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżki majonezu garść rodzynek 1 łyżka soku z cytryny sól Sposób przyrządzenia; Rzodkiewkę myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek i pietruszkę drobniutko siekamy,…

Ostra pasta z żółtego sera gouda z czosnkiem

Składniki: ½ szklanki naturalnego serka homogenizowanego 25 dkg żółtego sera Gouda ½  szklanki majonezu pęczek szczypiorku 3 ząbki czosnku sól Sposób przyrządzenia: Ser zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szczypiorek umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z serkiem homogenizowanym, wsypać ser, czosnek i szczypiorek. Doprawić do smaku solą. Pasta…

Deser pełen owoców

Składniki: puszka brzoskwiń w syropie 0,75 l wydrylowanych czereśni puszka ananasów w syropie 1 szkl. białego deserowego wina 2 łyżki płynnego miodu szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta goździków Sposób wykonania: Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę i razem z czerniami ułożyć w pucharkach. Następnie miód, wino oraz łyżką wody wymierzać ze sobą, doprawić do smaku…

Surówka z rzeżuchy

 Składniki: 1 opakowanie rzeżuchy 2 kwaśne jabłka 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka pestek dyni sok z cytryny oliwa z oliwek sól do smaku  Sposób przyrządzenia: Rzeżuchę  umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, skropić cytryną. W szklanej salaterce wymieszać rzeżuchę, jabłka, posypać pestkami słonecznika i dyni.…

Surówka Iwony z kolorowych papryk

Składniki: 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 por/ biała część/ 4 duże pomidory przyprawa typu Vegeta 3-4 ząbki czosnku sok z cytryny natka pietruszki, Bazyli, szczypiorek szczypta cukru oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia: Paprykę  umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Por oczyścić i pokroić w talarki. Pomidory sparzyć wrzątkiem…