Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Sos gruszkowy

Składniki: 3 gruszki 1 cytryna 150 ml białego wina 80 g cukru 3 łyżki gruszkówki Sposób wykonania: Obrane gruszki  drobno pokroić po czym zalać je 50 ml wody i dodać jeszcze skórkę startą z ½ cytryny. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito, wówczas wlać wino i doprawić…

Sos beszamelowy z serem

Składniki: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 60 g żółtego sera sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę około 3 minut. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko. Ubijając trzepaczką doprowadzić  do wrzenia, wówczas trzymać na ogniu jeszcze  około 5 minut. Po tym czasie zdjąć…