Składniki: 3 gruszki 1 cytryna 150 ml białego wina 80 g cukru 3 łyżki gruszkówki Sposób wykonania: Obrane gruszki drobno pokroić po czym zalać je 50 ml wody i dodać jeszcze skórkę startą z ½ cytryny. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito, wówczas wlać wino i doprawić…
Tag: dodatek
Listy
Sos chrzanowo-żurawinowy
by Bartek Górski • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki chrzanu 3 łyżki żurawiny 100 ml kwaśnej śmietany 100 ml śmietanki kremówki sól cukier Sposób wykonania: Żurawinę przetrzeć po czym dodać do niej obie śmietany oraz chrzan. Gdy składniki się połączą doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Sos chrzanowo-koperkowy
by Ola Michalak • • 0 Comments
Składniki: 200 ml śmietany kremówki 4 łyżki chrzanu sok z ½ cytryny 1 pęczek koperku sól cukier Sposób wykonania: Chrzan wymieszać z sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem. Następnie doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Listy
Sos chrzanowo-śmietanowy Konrada
by Konrad Malinowski • • 0 Comments
Składniki: 150 ml kwaśnej śmietany 4 łyżki chrzanu sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Śmietanę wymieszać razem z chrzanem. Następnie doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Listy
Sos beszamelowy z serem
by Justyna Baran • • 0 Comments
Składniki: 200 ml mleka 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 60 g żółtego sera sól cukier pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę około 3 minut. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko. Ubijając trzepaczką doprowadzić do wrzenia, wówczas trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut. Po tym czasie zdjąć…