Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Marynata do mięsa wołowego na grilla

Składniki: 1 słoiczek ostrej musztardy zioła / rozmaryn, tymianek / 5-6 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki Sposób przyrządzenia: W miseczce wymieszać musztardę, obrany i pokrojony w plasterki czosnek i zioła. Marynatą wysmarować mięso wołowe i odstawić na kilka godzin. Przed pieczeniem na grillu usunąć nadmiar musztardy.

Marynata do grillowanej karkówki z żurawiną

Składniki: ½ szklanki suszonej żurawiny 5-6 ząbków czosnku obranego i pokrojonego w plasterki sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przyrządzenia; W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać mięso wieprzowe i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Marynata ma oryginalny smak. Mięso skropić oliwą z oliwek.  Piec na rozgrzanym grillu.

Marynata do potraw z drobiu na grilla

Składniki: ½ szklanki soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do zup 3 łyżki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2 łyżki cukru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w salaterce.  Włożyć mięso i odstawić na 2-3 godziny. Doskonale pasuje do potraw z drobiu i ryb, pieczonych na grillu.

Sos z czerwonego wina na żółtkach

Składniki: 4 żółtka 100 g cukru 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 goździki ćwierć laski cynamonu Sposób wykonania: Wino, goździki i cynamon doprowadzić do wrzenia po czym wyjąć przyprawy i odstawić wino do ostygnięcia. W między czasie żółtka utrzeć razem z cukrem po czym ubijana nadal ale już w kąpieli wodnej wlewając stopniowo wino. Trzymać…

Sos szodowany

Składniki: 4 żółtka 100 g cukru 250 ml wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem  gdy masa stanie się biała i puszystą  ubijać nadal ubijać w  kąpieli wodnej. W trakcie stopniowo wlewać wino. Trzymać jeszcze chwilkę na ogniu aby sos zgęstniał.