Składniki: 1 kg porzeczek ½ litra śmietany kremówki ½ szklanki cukru Sposób przyrządzenia; Porzeczki opłukać, osączyć na sicie, obrać z gałązek. Dwie szklanki porzeczek odłożyć. Pozostałe zmiksować. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i połączyć ze zmiksowanymi porzeczkami. Przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem przybrać odłożonymi porzeczkami.
Tag: dodatek
Listy
Gruszki w syropie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 małych gruszek ½ cytryny 1 szklanka ryżu 1 cukier waniliowy ¾ szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 jajka szczypta soli syrop: ½ szklanki cukru ½ litra wody Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować we wrzącej wodzie około 3 minuty, odcedzić i ostudzić, wyłożyć do foremki. Pozostawić w lodówce do całkowitego schłodzenia. Gruszki umyć, obrać ze…
Listy
Brzoskwinie w białym winie
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Listy
Sos truskawkowy na gorąco
by Łucja Bednarczyk • • 0 Comments
Listy
Sos poziomkowy z wanilią
by Łucja Bednarczyk • • 0 Comments
Składniki: 250 g poziomek 80 g cukru ćwierć laski wanilii Sposób wykonania: Poziomki przetrzeć przez sito po czym podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier oraz pokrojoną wanilie oraz 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Po tym czasie wyjąć wanilię wydłubując z niej…



