Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek

Sos chrzanowy Mileny

Składniki: 4 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ½ kostki bulionowej 100 ml kwaśnej  śmietany sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przeszyć mąkę po czym dodać chrzan i smażyć kolejne 2 minuty. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo 120 ml wody iw rzucić kostkę rosołową. Całość…

Sos musztardowy Honoraty

Składniki: 3 łyżki musztardy 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki ½ kostki bulionowej 100 ml słodkiej śmietany sól pieprz cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym dodać do niej musztardę i smażyć około 2  minut. Po tym czasie nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wodę oraz wrzucić kostkę rosołową. Dokładnie…

Sos z kurek do mięs

Składniki: 500 g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 100 ml śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby dokładnie oczyścić po czym większe pokroić na małe kawałki. Następnie posiekana cebulę zeszklic na rozgrzanym mas klem wówczas dodać grzyby i trzymać pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie dodać śmietanę. Doprawić do smaku…

Bita śmietana z bakaliami

Składniki: 1 szklanka śmietany kremówki 2-3 torebki cukru waniliowego kostka lodu 2 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów 2-3 łyżki startej czekolady Sposób przyrządzenia: Śmietanę postawić do lodówki i schłodzić, wylać do miseczki , dodać kostkę lodu i powoli ubijać, wprowadzając jak najwięcej powietrza. Gdy śmietana zacznie się odrywać od trzepaczki wyjąć kostkę lodu…