Składniki: 1 szkl. wody ¾ szkl. octu ½ szkl. oleju ½ szkl. cukru 7 łyżek koncentratu pomidorowego 10 ziarenek ziela angielskiego liść laurowy Sposób wykonania: Wszystkie podane składniki wymiesza ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia na małym ogniu. Gorącą marynatą zalać warzywa.
Tag: do warzyw
Marynaty
Marynata do warzyw
by Celina Łagowska • • 0 Comments
Składniki: 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szkl. oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób wykonania: Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty. Całość zmiksować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Dodatki
Farsz z wołowiny do pasztecików
by Ewelina Niewiadomska • • 0 Comments
Składniki: 400 g gotowanej wołowiny 1 cebula łyżka masła ½ łyżeczki soli pieprz 2 jajka ugotowane na twardo łyżka posiekanego koperku 2 łyżki bulionu Sposób wykonania: Wołowinę drobno pokroić a cebulę posiekać po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia. W między czasie posiekać jajko i…
Dodatki
Farsz grzybowy do pasztecików
by Ewelina Niewiadomska • • 0 Comments
Składniki: 400 g świeżych grzybów ½ łyżki posiekanego szczypiorku ½ łyżki posiekanego koperku łyżka masła 2 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Kapelusze grzybów pokroić po czym wrzucić je do rondelka. Dodać koperek i natkę oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na małym ogniu. Gdy grzyby puszczą sok, wówczas dodać…