Składniki:
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- kilka filetów anchois
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Składniki: 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku 5 listków bazylii cytryna 4 łyżki oleju sól kolorowy pieprz zielenina Sposób wykonania; Tymianek i bazylię posiekać. Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z olejem i ziołami. Dodać jeszcze posiekany czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną zieleninę. Całość dokładnie wymieszać i zalać filety łososia. Ryba powinna marynować się…
Składniki: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pieprzu 5 łyżeczek posiekanego kopru ¼ szkl soku z cytryny ¼ szkl oleju Sposób wykonania: Olej wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać sól, cukier, pieprz oraz posiekany koper. Dokładnie wymieszać. Aby ryba osiągnęła zamierzony smak powinno się marynować rybę nie krócej niż 5 godzin.
Składniki: 20 g masła 20 g mąki ½ szkl bulionu 120 g śmietany ½ szkl białego wytrawnego wina natka pietruszki sól Sposób wykonania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę po czym rozprowadzić ją bulionem. Wówczas wlać jeszcze śmietanę oraz wino. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą. Na sam koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki.
Składniki: 2 łyżki musztardy ostrej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka śmietanki 30-proc. 50 ml whisky cukier kapary sól Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno. Następnie nie przerywając mieszania dodawać stopniowo musztardę oraz ketchup Gdy składniki się połączą dodać jeszcze whisky oraz kapary. Na koniec doprawić do smaku solą oraz cukrem.