Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do mięs

Ocet gruszkowy

Składniki: ½ kg skórek z gruszek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki z gruszek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.

Oliwa sezamowa

Składniki: ½ l oliwy z oliwek ½ szkl sezamu Sposób wykonania: Do oliwy z oliwek wsypać ziarna sezamu. Całość przelać do butelki i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie przecedzić oliwę i znowu przelać do butelki. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Bakalie w rumie

Składniki: garść suszonych fig garść rodzynków garść suszonych moreli garść suszonych śliwek 1 cytryna ½ l rumu ½ szkl cukru 2 torebki herbaty Sposób wykonania: Bakalie zalać zaparzoną herbatą, tak aby całe były przykryte. Dodać jeszcze sok z cytryny i odstawić na całą noc. Następnego dnia całość przecedzić i przełożyć bakalie do słoików. Cukier zalać2…