Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do słoja wrzucić rozgniecione porzeczki. Następnie zasypać je cukrem i zalać wodą. Obwiązać słoi gazą i odstawić w ciepłe miejsce aż skwaśnieje. Wówczas całość przecedzić i rozlać do butelek.
Tag: do mięs
Listy
Ocet cebulowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 cebula 1 listek laurowy Sposób wykonania: Cebulę posiekać. Listek laurowy pokruszyć na mniejsze kawałki i całość zalać octem winnym. Wstawić do lodówki na 3 dni. Co jakiś czas potrząsać naczyniem. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek.
Listy
Ocet śliwkowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ kg skórek ze śliwek 2 łyżeczki cukru 1 szkl wody Sposób wykonania: Do butelki wsypać skórki ze śliwek. Wsypać cukier i walc wodę. Obwiązać całość gazą i odstawić w ciepłe miejsce aby roztwór zrobił się kwaśny. Wówczas przecedzić i ponownie przelać do butelki.
Listy
Słodki ocet do sałatek
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 10 dag cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 listki laurowe ½ łyżeczki tymianku kilka goździków szczypta soli ¼ cytryny Sposób wykonania: Do rondelka wlać ocet i doprowadzić go do wrzenia. Wówczas dodać cukier, cynamon, listki laurowe, tymianek, goździki, sól oraz cytrynę razem ze skórką. Trzymać na małym ogniu około 5…
Listy
Korzenny ocet estrogenowy
by Katarzyna Biedroń • • 0 Comments
Składniki: ½ l octu winnego 1 łyżeczka liści estragonu 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brandy Sposób wykonania: Do słoika wrzucić estragon, szczypiorek, skórkę z cytryny. Dodać jeszcze czosnek oraz brandy. Zalać całość octem i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.