Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do mięs

Domowe przyprawy, Przyprawa do steków i żeberek

Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cebuli w proszku 2 łyżki czosnku w proszku 2 łyżki ziół Prowansalskich 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka musztardy w proszku 1 łyżka soli morskiej 2 łyżki pieprzy Cayenne 2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka czarnego pieprzu Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,…

Domowe przyprawy, substytut sól

Jak wiadomo nadużywanie soli jest szkodliwe, wręcz zabójcze dla organizmu. Jej maksymalne ograniczenie jest więc bardzo celowe. Chcę zaproponować Wam mieszankę która pomoże ograniczyć ilość używanej soli. Składniki: 3 łyżki mielonej słodkiej papryki ½ łyżki wędzonej, mielonej papryki 2 łyżki czosnku w proszku 1 łyżka mielonego pieprzu 1 łyżka cebuli w proszku 1 łyżka ostrej,…

Domowe przyprawy, Malezyjskie curry

Składniki: 10 goździków 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna kardamonu 4 suszone papryki chili 1 laska cynamonu, około 5 cm 4 łyżki nasion kolendry 2 łyżki nasion kminku 1 łyżeczka nasion kopru Sposób przyrządzenia: Wyprażyć na suchej patelni goździki, pieprz i kardamon, odsypać do pojemnika. Podobnie wyprażyć rozdrobniony wstępnie cynamon i pokruszone papryki, a gdy…

Domowe przyprawy, Garam masala

Składniki: 1 laska cynamonu 1 gałka muszkatołowa 1,5 łyżki kardamonu 1,5 łyżki kminku 1,5 łyżki ziaren pieprzu ½ łyżki goździków Sposób przyrządzenia: Gałkę muszkatołową i cynamon rozkruszyć na mniejsze kawałki. Grubą, czystą i suchą patelnie podgrzać, dodać wszystkie składniki przyprawy, podgrzewać aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane składniki zemleć w młynku. Przechowywać w czystym, szczelnie…

Smalczyk z pestkami dyni i słonecznika

Składniki: słonina, podgardle, boczek ( w tych samych ilościach) majeranek pestki dyni słonecznik czosnek Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę, którą wytopić na rozgrzanej patelni, po czym wrzucić rozgnieciony czosnek oraz posiekane pestki i majeranek. Całość dokładnie wymieszać. Podawać z razowym chlebem. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Kamila M