Składniki:
- 250 g chałwy
- 100 ml mleka
- ½ kostki masła
- 1-2 łyżki cukru
Składniki: 20 dag łuskanej pszenicy 15 dag maku 1/4 l miodu 1/4 l śmietany bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe Sposób wykonania: Pszenicę dokładnie opłukać po czym gotować do miękkości. W trakcie gotowania można zmienić wodę na świeżą. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i dwa razy zemleć maszynką. Następnie…
Składniki: 30 dag maku 30 dag jabłek 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła bakalie Sposób wykonania; Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokałdnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz…
Składniki: ½ kilograma mąki pszennej szklanka miodu 15 dag cukru 10 dag masła pół szklanki piwa 10 dag orzechów 5 jajek przyprawa do piernika proszek do pieczenia Sposób wykonania: Do rondleka wsypać 2 łyżki cukru i trzymać na małym ogniu aż się zarumieni, wówczas zalać go piwem i dodać pozosały cukier oraz miód. Całość dokałdnie…