Składniki: szklanka maku szklanka ziaren pszenicy 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynków Sposób wykonania: Pszenice zalać wodą i ugotować. Następnie mak sparzyć wrzątkiem i zemleć dwukrotnie. Dodać do maku pszenice, rodzynki oraz orzechy i miód. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.
Tag: do ciast
Listy
Śnieżne ciasto
by Rafał Skrzyniarz • • 1 Comment
Listy
Kresowa babka
by Witold Łakomy • • 0 Comments
Listy
Makowiec św Mikołaja
by Adam Czarnocki • • 0 Comments
Składniki: 50 dag maku 40 ag cukru 10 jaja 2 łyżki tartej bułki 2 krople olejku migdałowego Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodoatkiem cukru. Następnie nie przerywając ucierania dodać sprzony wrzątkiem mak. Całość dokałdnie wymieszać po czym dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, tartą bułkę oraz olejek migdałowy. Wszystko delikatnie połączyć. Przelać ciasto do…