Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: diety

Placuszki z cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie 2 cebule 3 jajka 1/2 szklanki posiekanego koperku 1/4 szklanki posiekanej pietruszki lub szczypiorku mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Owinąć w ściereczkę aby odsączyć wodę. Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle. Do miski wbić jajka i roztrzepać. Dodać do…

Smakoun z sosem grzybowym

Składniki: 2 szt. Smakouna Sos: 5 dag suszonych grzybów cebula łyżka masła łyżka  mąki łyżka kwaśnej śmietany pieprz, sól Sposób przyrządzenia: Grzyby umyć, zalać 2 szklankami zimnej wody i moczyć kilka godzin, następnie gotować ok. 35 min. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, dodać posiekane grzyby mieszając, powoli wlać wywar z grzybów, chwilę gotować, a następnie…

Filet ze strusia z grilla

Składniki: 1,5 kg befsztyków ze strusia Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka musztardy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 rozgnieciony ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru Sposób przyrządzenia: Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Zalać nią befsztyki, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce kilkakrotnie obracając. Obsączyć…

Na nowo odkrywamy miód!

Już starożytni Egipcjanie przykładali plastry miodu do ran, oparzeń lub sączących owrzodzeń. Użycie miodu w celach leczniczych zanotowano już w papirusie Ebersa – najstarszym zachowanym elementarzu sztuki lekarskiej, datowanym na 1550 rok p.n.e.   W dzisiejszych czasach, naturalny miód, stosowany przy leczeniu ran, przeżywa swój renesans. – Początkowo byłem dość sceptyczny – przyznaje Arne Simon,…

Zupa wojskowa „poligonowa”

Składniki: 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wieprzowiny 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wołowiny 2 łyżki oliwy ½ pokrojonej w kostkę cebuli ½ pokrojonej w kostkę zielonej papryki 5 pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków 2 pokrojone pomidory 2 pokrojone w plastry marchewki 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę dyni 2 l bulionu mięsnego 1…