Składniki: arbuz około 1 kg 1 łyżka migdałów ½ szklanki czarnych oliwek pęczek szczypiorku 2 łyżki słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego 2-3 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera pleśniowego 20 dkg sera feta lub oscypka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Miąższ arbuza pokroić w kostkę i usunąć pestki. Migdały posiekać…
Tag: deserowy
Desery
Pascha klasyczna
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag tłustego twarogu 3 żółtka 25 dag masła 2/3 szklanki cukru pudru 10 dag rodzynek 1 laska wanilii 1 szklanka śmietany kremówki 5 dag skórki cytrynowej szczypta soli po 5 dag suszonych moreli i śliwek bez pestek Sposób przyrządzenia: Twaróg zmielić dwukrotnie. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć. Skórkę z cytryny posiekać…
Kremy
Krem z bananów
by Bahus • • 0 Comments
Desery
Deser wenecki
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 4 żółtka, 15 dag cukru, 150 ml białego wytrawnego wina. skórka otarta z 1 cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny(uprzednio sparzonej i dobrze wyszorowanej). Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką lub mikserem, do momentu, aż powstanie…