Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki spirytusu 1 cukier waniliowy Sposób przyrządzenia: Mleko zmiksować z kawą i cukrem waniliowym. Wymieszać ze spirytusem i odstawić w chłodne miejsce. Podawać w malutkich kieliszeczkach. Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna
Tag: deser
Listy
Truskawkowa galaretka z bitą śmietaną
by Marzena Gad • • 0 Comments
Listy
Napój z arbuza z sokiem pomarańczowym
by Teresa Niemirycz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miąższu dojrzałego arbuza 2 szklanki soku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 1 litr mocno gazowanej wody mineralnej sok cytrynowy do smaku Sposób przyrządzenia: Miąższ pokroić na mniejsze kawałki, używając widelca rozgnieść dokładnie. Do tak przegotowanego miąższu arbuza dodać sok, skórkę pomarańczową, sok cytrynowy. Wymieszać, mocno schłodzić. Bardzo zimny mus nakładać do…
Listy
Morelowy kwiatek w galaretce
by Wiktoria Orchowska • • 0 Comments
Składniki: 24 moreli 6 wisienek 2 op. jasnej galaretki ½ szkl. białego deserowego wina łyżka cukru 2 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania: Żelatynę rozpuścić w ½ szkl. wody. Następnie wino doprowadzić do wrzenia z dodatkiem cukru po czym dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić. W między czasie morele przekroić na pół, usunąć pestki ułożyć na dnie…