Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża…
Tag: danie
Listy
Skrzydełka z kurczaka z Kumkwatem
by Dominika Jawień • • 0 Comments
Listy
Kumkwat i żurawiny w syropie
by Adam Nowak • • 0 Comments
Składniki: 8 owoców Kumkwat 20 dkg świeżych lub mrożonych żurawin 10 dkg brązowego cukru imbir pokrojony w słupki grubości zapałki – ilość wg uznania Sposób przyrządzenia: Kumkwat obrać ze skórki, podzielić na segmenty, usunąć wszystkie pestki. W rondlu o grubym dnie umieścić owoce, dodać cukier i imbir, zalać wodą (0,3 l) doprowadzić do wrzenia, gotować…
Listy
Nalewka z owoców Kumkwat i tymianku
by Adam Nowak • • 0 Comments
Składniki: 10 pokrojonych wzdłuż na ćwiartki owoców Kumkwat ½ szklanki cukru 2 szklanki czystej wódki 2 całe gałązki tymianku Sposób wykonania: Do butelki o pojemności 0,75 litra włożyć ćwiartki owoców bez pestek, dodać cukier, wódkę i gałązki tymianku. Szczelnie zamknąć i odstawić na minimum miesiąc w ciemne miejsce.
Listy
Marmolada z owoców Kumkwat
by Teresa Woźnicka • • 0 Comments
Składniki: 4 szklanki rozdrobnionych owoców 2 szklanki wody 2 szklanki cukru ½ laski wanilii Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, obrać ze skórki, podzielić na części, usunąć pestki. Cząstki Kumkwata pokroić w plastry, zalać wodą, pozostawić na dobę w ciemnym miejscu. Do rondla o grubym dnie przelać przygotowane dzień wcześniej owoce, dodać cukier i przekrojoną wzdłuż laskę…