Składniki:
-
- 4 grube befsztyki wołowe
- ¾ szklanki sosu do befsztyków (rostbef, polędwica)
- 2 łyżki soku z limonki
- 3 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 łyżki masła
Składniki: 2 kg wołowiny bez kości (krzyżowa, skrzydło, zrazowa…) pieprz i sól do smaku oliwa zioła prowansalskie 1 cebula liść laurowy ziele angielskie Sposób przyrządzenia: Mięso oczyścić z żył, błon i powięzi. Umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem, oliwą, oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na 60 minut do lodówki. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu…
Składniki: 1,5 kg polędwicy wołowej 1 kostka bulionu wołowego 2 łyżki mąki 2 łyżki mielonej gorczycy 1 obrana i pokrojona na ćwiartki cebula pieprz czarny grubo mielony Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. W miseczce rozgnieść kostkę bulionową, dodać około ½ szklanki wody, rozmieszać dokładnie, dodać mąkę i mieloną gorczycę, wymieszać. Tak przygotowanym „ciastem” dokładnie…
Składniki: 2 kg wołowiny bez kości z udźca 2 łyżki sosu sojowego 3 rozgniecione w prasce ząbki czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć. Ostrym wąskim nożem wykonać w mięsie nacięcia, wypełnić je czosnkiem. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem i sosem sojowym, odstawić na jedną godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wołowinę umieścić…
Składniki: 40 dag mięsa mielonego wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz mielony 1 cebula smalec 2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na złoto. Odstawić na bok i trzymać w cieple. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami. Uformować 4 płaskie, owalne hamburgery. Smażyć na smalcu po 5…