
Składniki:
- tuszka perliczki wielkopolskiej 1,3 -1,5 kg
- parzony boczek wędzony
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz, papryka


Składniki: tuszka perliczki wielkopolskiej (1,2 – 1,3 kg) 4 dag masła lub margaryny 5 dag grubej słoniny w całości olej 1 szklanka białego wytrawnego wina 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki 2-3 goździki sól, pieprz, gałka muszkatołowa natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego (lub brytfanny),…

Składniki: 4 udka z perlicy wielkopolskiej 20 dag masła 2 dymki 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany 2 łyżki zielonego Sposób przyrządzenia: Rozpuścić na patelni masło i zarumienić równo przyprawione solą i pieprzem udka. Dorzucić posiekana dymkę i piec pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 5 – 8 minut. Po tym czasie dodać pieprz zielony…
Składniki: 4 udka lub filety z kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy Marynata: 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki wina Mirin lub innego wina półsłodkiego 2 łyżki wina wytrawnego 8 łyżek sosu sojowego Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty wymieszać, zalać nimi mięso, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, obrumienić mięso…