Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie rybne

Dorsz zapiekany w sosie chrzanowym

Składniki: • 1 kg dorsza lub innej ryby • sól • 6 dag słoniny • 10 dag chrzanu • 30 dag śmietany • 4 dag mąki • ocet • cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Oczyszczonego dorsza podzielić na dzwonka, solić i układać na blasze do ciasta lub w płaskim rondlu. Na każdy kawałek położyć plasterek…

Klopsiki z pstrąga

Składniki: • 20 dag filteta z pstrąga • 1/2 szklanki zimnej śmietany • 1 jajko • sól • pieprz • masło • posiekany zielony koperek Sposób przyrządzenia: Pstrąga posiekać, wymieszać z jajkiem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki. Pomieszać z zimną śmietaną i 1 czubatą łyżką masła, zmiksować. Formować kuleczki i gotować we wrzącej…

Pstrąg na niebiesko

Składniki: • 1 pstrąg • 1 szklanka czerwonego wina • 2 szklanki wody • 1 łyżka octu • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 0.5 selera) • 1 łyżka masła • sól Sposób przyrządzenia: Do głębokiego garnka wlać wodę i czerwone wino (w proporcji 2 części wody na 1 część wina), dodać octu, sól i obraną,…

Śledzie w owsiance

Składniki: • śledzie do smażenia • sól • pieprz • mąka • 1 jajko • płatki owsiane • olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Oczyszczone, rozcinamy wzdłuż brzucha i usuwamy kręgosłup i ości, solimy i pieprzymy. Roztrzepujemy jajko, ryby obtaczamy w mące, następnie w jaku i w płatkach owsianych, smażymy na oleju na złoty kolor.