Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: danie makaronowe

Makaron domowy

Wziąć pół funta mąki pszennej, zagnieść czterema jajami, gdyż tyle jaj przyjmie w siebie funt mąki. Tak zagniecione jak najtwardziej ciasto rozwałkować o ile się da najcieniej, przy wałkowaniu strzegąc się przesypywania maki. Rozwałkowane ciasto zostawić na pół godziny, aby przeschło na stolnicy, potem zwinąć w wałeczek i jak najcieniej krajać.
Pokrajane roztrząsnąć po całej stolnicy, niech przeschnie. Na kwadrans przed wydaniem obiadu zagotować wodę, wrzucić makaron, gdy spłynie na wierzch, to ugotowany, wtedy należy wylać na durszlak, poczym odcedzony makaron W odpowiedzi makaron włożyć w wazę i rozebrać rosołem. Smaczniejszy gotowany na rosole, ale rosół nie będzie tak czysty.

Spaghetti Bolognese

 

Składniki:

– 300 g mielonej wołowiny
– dwie średnie marchewki
– 2 średnie cebule
– 1 średnia czerwona papryka
– 5 ząbków czosnku
– puszka pomidorów
– łyżka koncentratu pomidorowego
– kostka rosołowa
– łyżeczka Bazyli
– łyżeczka oregano
– ½ szklanki czerwonego wina
– olej z oliwek
– sól i pieprz
– odrobina sosu sojowego lub maggi

– Makaron spaghetti
– Parmezan lub utarty ser żółty

Spaghetti z owocami morza

Składniki:
– Opakowanie mrożonej mieszanki owoców morza (ok. 25 dag),
– opakowanie dobrego koncentratu pomidorowego
– 2 łyżki masła,
– szklanka białego, wytrawnego wina,
– sól, pieprz,
– ostra papryka,
– szczypta szafranu,
– 2 ząbki czosnku,
– makaron spaghetti

Zapiekanka chłopska

Skład: 1 opakowanie makaronu boczek wędzony cebula keczup 8 jajek masło żółty ser sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, przepłukujemy dokładnie letnią wodą. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy z obraną i rozdrobnioną cebulą. Makaron, skwarki z boczku wraz z cebulą, keczup i przyprawy dokładnie mieszamy i nakładamy do posmarowanego masłem…