Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- oliwa z oliwek
- estragon, bazylia
- sól
- pieprz
- cukier
Składniki: 1 kg moreli 1 cytryna 3 ząbki czosnku garść rodzynków 1 łyżka pokrojonego korzenia imbiru cukier sól pieprz Sposób wykonania: Umyte morele przekroić na połówki usuwając pestki. Przełożyć je do garnka, podlać odrobiną wody i gotować pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać sok i skórkę z cytryny, rodzynki, przeciśnięte przez praskę…
Składniki: 6 pomidorów ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek kilka listków bazylii 1 łyżka parmezanu Sposób wykonania: Pomidory umyć po czym lekko naciąć na krzyż przy ogonku. Delikatnie rozszerzyć nacięcie, które posmarować olejem. Następnie włożyć w nie rozmaryn, bazylię, posiekany czosnek oraz posypać solą…
Składniki: kilka gałązek natki pietruszki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek Sposób wykonania: Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do osuszenia. Następnie drobno ją poszatkować. Dodać do natki posiekany czosnek po czym dodać oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoika i szczelnie zakręcić.