Składniki: 1 główka kapusty czerwonej 10 dkg boczeku liść laurowy ziele angielskie 1 kwaśne jabłko ocet spirytusowy sól lub warzywko pieprz Sposób przyrządzenia: W dość dużym garnku topimy wędzoną słoninę lub boczk. Wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną, dodajemy 3-6 listek 1 laurowych,6-8 ziaren ziela angielskiego, troszkę warzywka (sól),pieprz mielony i całość nie dolewając wody dusimy pod…
Tag: czerwona
Półmięsne
Czerwona fasola z parówkami i boczkiem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 parówki na osobę 1 duży pomidor 20 dkg chudego wędzonego boczku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana czerwona cebula 1 roztarty ząbek czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy.…
Dodatki
Kapusta modra z winem
by marek • • 0 Comments
Ukrajać kapusty modrej, sparzyć ją jak poprzednią, zasmażyć masło lub tłuszcz z mąką, rozprowadzić rosołem, wlać trochę wina, trochę octu, cukru, włożyć kapustę i dusić pod pokrywą, dopóki nie będzie dość miękka, lecz tylko na wolnym ogniu, mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Można do niej wrzucić trochę małych rodzynków. Na podstawie książki…
Dodatki
Kapusta czerwona duszona
by marek • • 1 Comment
Uszatkować drobno główkę czerwonej kapusty, posolić, a gdy sok puści, wycisnąć i wrzucić na wrzącą wodę. Po parokrotnym zagotowaniu odcedzić ją na durszlak i skropić cytryną, by nabrała koloru. Tym czasem zasmażyć łyżkę masła lub kawałek drobno skrajanej słoniny z pół łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć kapustę, dolać jeszcze soku z cytryny lub octu owocowego…
Dodatki
Zasmażana czerwona kapusta
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 20 dag mielonki (z wieprzowiny) • 80 dag kapusty czerwonej • 8 dag słoniny • 1 jabłko • 1 cebula • 1 łyżka mąki • kwasek cytrynowy • goździk • sól • cukier Sposób przyrządzenia: Cebulę drobno pokroić. Kapustę oczyścić i poszatkować. Włożyć do garnka razem, zalać 2 szklankami wody, doprawić goździkiem, solą…