Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: czarne jagody

Koktajl z czarnych jagód z jogurtem naturalnym

Składniki: 1 szklanka czarnych jagód 1 cytryna ½ szklanki cukru 1 szklanka śmietanki do kawy ½ litra jogurtu naturalnego listki mięty do dekoracji Sposób przyrządzenia: Jagody umyć, osuszyć i zmiksować z cukrem i odrobiną jogurtu naturalnego. Do zmiksowanych jagód dodać śmietankę i pozostały jogurt. Przelać do schłodzonych wysokich szklanek i posypać listkami mięty, brzegi udekorować…

Chłodnik z czarnych jagód

Składniki: 4-6 szkl. czarnych jagód 200 g cukru 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina 2 szkl. śmietany Sposób wykonania; Jagody przetrzeć przez sito po czym dodać wino oraz cukier. Całość dokładnie zmiksować. Następnie nie przerywając mieszania dodać śmietankę. Gdy składniki się ze sobą połączą przelać do salaterki i chłodzić w lodówce.

Sok z czarnych jagód

Składniki: 2 kg czarnych jagód 12 dag cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: W sokowirówce wycisnąć sok z jagód, który wymieszać z gorąca wodą oraz cukrem. Następnie przelać sok do butelek i pasteryzować ok. 15-20 min w temperaturze 75 stopni. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Renatę

Nalewka z czarnych jagód

Składniki: 1 kg dorodnych jagód leśnych 1 l spirytus 95% 0,5 kg cukru Sposób przyrządzenia: Jagody przebrać, bezwzględnie odrzucić nadpsute, pokryte pleśnią itp. Umyte i osączone na sicie jagody zasypać cukrem i zalać w słoju spirytusem tak, aby były całkowicie przykryte. Postawić w ciepłym, słonecznym miejscu, zlać po 4 tygodniach spirytus. Nalew rozcieńczyć wodą do…

Kantalupa z sałatką z kurczaka

Składniki sałatki: 2 szklanki ugotowanego kurczaka pokrojonego w kostkę 1 1/2 szklanki czarnych jagód 1 szklanka zielonego selera pokrojonego w plasterki 1 szklanka zielonych przepołowionych winogron 1/2 szklanki migdałów ( płatki) 3 kantalupy, przepołowione i pocięte w kostkę (lub inny melon) Sos do sałatki: 1/2 szklanki majonezu 1/4 szklanki śmietany 1 1/2 łyżeczki obranej skorki…