Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cytryny

Cytryny faszerowane sardynkami

Składniki: 4 cytryny 1 puszka sardynek ½ pęczka natki pietruszki 8 oliwek 1 cebula biały pieprz Sposób wykonania: Cebule i natkę pietruszki po czym dodać do sardynek razem z oliwkami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Następnie cytryny sparzyć wrzątkiem, odciąć wierzch i wydrążyć miąższ. Napełni je wcześniej przygotowanym farszem.

Herbaciany deser

Składniki: 2 szkl. cukru łyżeczka liściastej herbaty 3 cytryny ½ szkl. rumu 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Sposób wykonania: Żelatynę zalać ½ szkl. wody i odstawić do napęcznienia. Herbatę zaparzyć w 2 szklankach wrzącej wody po czym ją odcedzić. Następnie 1 szkl. wody z dodatkiem cukru, sokiem z cytryny oraz rumem doprowadzić do wrzenia po…

Woda z cytryną

Składniki: 2 cytryny 4 gałązki mięty 1 l wody mineralnej kostki lodu Sposób wykonania: Cytryny sparzyć wrzątkiem po czym pokroić je na małe kawałki. Wrzucić je do dzbanka. Następnie dodać kostki lodu oraz listki mięty. Dopełnić dzbanek wodą mineralną.

Cytrynowa słodka zapiekanka

Składniki: 2 cytryny 4 jajka ½ szkl. cukru pudru 1 szkl. bułki tartej tłuszcz cytryna cukier Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem cukru po czym dodać sok wyciśnięty i skórkę startą z cytryny oraz tartą bułkę. Całość dokładnie wymieszać i na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć. Powstały krem przelać do formy…