Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cynamon

Mandelbrok

Składniki: • 1 1/4 szklanki mąki pszennej • 4 jajka • 1 szklanka cukru • 1 szklanka obranych, posiekanych migdałów lub orzechów włoskich • 1 łyżka cynamonu • 3 łyżki oleju • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki zapachu waniliowego • 1/4 łyżeczki soli do przygotowania foremek: • 2 łyżki masła • 2…

Staropolska zupa piwna

Składniki: • 1,5 litra jasnego piwa, • 3 żółtka, • 5 łyżek cukru, • 5 goździków, • laska cynamonu, • 100 gramów białego sera. Jak przyrządzić? Żółtka wymieszać z cukrem na jednolitą masę, piwo delikatnie podgrzać z przyprawami (nie może być gorące). Żółtka wlewamy do ciepłego piwa, z którego usunęliśmy już przyprawy i cały czas…

Zupa z powideł

Składniki: • 25 dag powideł • kawałek cynamonu • 2 łyżki cukru • anyż • mąka • 0,25 l śmietany Sposób przyrządzenia: Powidła zalać 1 l wody, dodać kawałek cynamonu i 2 łyżki cukru zmieszanego z odrobiną anyżu. Gdy powidła rozgotują się, doprawić śmietaną z odrobiną mąki. Lejąc zupę do wazy należy przecedzić ją przez…

Ciasto cynamonowe

Składniki: na kruche ciasto • 25 dag mąki • 12 dag masła • 1 cukier waniliowy • 80 g masła na nadzienie • 3 jajka • 15 dag cukru • 200 g śmietany kremówki • 2 łyżki mleka • 20 dag zmielonych migdałów • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu • płaska łyżeczka proszku do pieczenia •…

Zupa z głogu

Na 6 osób wziąć ¾ litra suszonego głogu, nalać wodą, aby głóg objęła, włożyć jedną bułkę, rozgotować wszystko, przetasować przez gęste sitko, aby została w nim tylko łuska. Wziąć pół butelki wina, 10 deka cukru, trochę cynamonu, dobrać trochę wody, rozprowadzić tym głóg, raz zagotować i wydać z biszkopcikami lub sucharkami. Na podstawie książki Marii…