Składniki: mocna kawa 2 łyżki wrzątek 1 szklanka cynamon 1 szczypta cukier 4 kostki kawowy lód 4 kostki bita śmietana 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Kawę i kostki cukru należy włożyć do szklanki, następnie należy zaparzyćpod przykryciem. Przykrycie zdjąć po 10 minutach. Do wysokiej szklankinależy wrzucić lód kawowy, posypać go cynamonem, zalać kawą. Wierzchkawy należy udekorować bitą…
Tag: cynamon
Ciastka
Korzenno- czekoladowe pierniki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka 35 dag cukier 35 dag masło 1/2 kostki jajka 2 sztuki gorzka czekolada 12 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki cynamon 1 łyżeczka zmielone goździki 1 łyżeczka gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki cukier puder 1 szklanka likier miętowy 2 łyżki Sposób przyrządzenia:Czekoladę gorzką należy zetrzeć na tarce. Masło w misce utrzeć napuszystą masę wraz…
Przekąski
Orzeszki piernikowe
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka pszenna 25 dag miód 25 dag cukier puder 10 dag orzechy laskowe 5 dag jajka 3 sztuki otarta skórka z cytryny cynamon 1 łyżeczka kardamon 1 łyżeczka goździki zmielone 1/4 łyżeczki imbir 1/2 łyżeczki Sposób przyrządzenia: Miód należy stopić, przestudzić, cukier wraz z mąką należy przesiać na stolnicę. Dodać skórkę z cytryny, mielone…
Banany
Pieczone bananki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: banany 4 szt ser żółty ostry 15 dag masło 1 łyżka cynamon 0,5 łyżeczka Sposób przyrządzenia Banany należy przekroić na połówki wzdłuż, następnie usmażyć je na maśle ozgrzanym na patelni. Po usmażeniu banany należy ułożyć w niewielkim aczyniu żaroodpornym, następnie przykryć je plastrami sera. Po czym posypać białym cukrem i odrobiną cynamonu. Banany należy zapiekać worącym piekarniku,…
Banany
Pychotka bananowa
by albertos • • 0 Comments
Składniki banan 1 sztuka rum 1,5 kieliszka cukier 1,5 łyżeczki cynamon szczypta lody waniliowe 2 gałki rodzynki 5 dag Sposób przyrządzeniaBanany należy umyć, następnie obrać je ze skórki i ułożyć na foliialuminiowej. Posypać go cynamonem i cukrem i zawinąć dłuższe brzegi nagórze i zamknąć jeden bok powstałego rulonu a drugim bokiem wlać rum izamknąć. Piec…