Składniki: ½ kg owoców sezonowych cukier ½ łyżeczki cynamonu 4 goździki 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Swoje ulubione owoce zalać woda i gotować kilka minut. Następnie je zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, cynamonem, goździkami i sokiem z cytryny.
Tag: cynamon
Listy
Gwiazdki z cynamonem
by Karolina Bień • • 0 Comments
Składniki: 3 białka 30 dag cukru pudru 1 i 1/2 łyżki cynamonu łyżka soku z cytryny (lub wiśniówki) 35 dag migdałów Sposób wykonania; Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie migdały zemleć po czym wymieszać z cynamonm i sokiem z cytryny. Dodac do masy białkowej. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować i wykroić z niego ciasteczka…
Listy
Korzenno-winna marynata do śledzia
by Agata Musiał • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl czerwonego wina ½ czerwonego octu winnego 30-40 g brązowego cukru 3-4 goździki kawałek cynamonu 2-3 kardamony kilka ziarenek czarnego pieprzu skórka pomarańczy czerwona cebula Sposób wykonania; Do wina wlać ocet i wrzucić wszytskie przyprawy. Wówczas gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić jeszcze cebulę pokrojoną w krążki. Trzymać…
Listy
Śledź marynowany w winie
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 4 płaty śledzia w kawałkach 1 szkl czerwonego wina ½ czerwonego octu winnego 30-40 g brązowego cukru 3-4 goździki kawałek cynamonu 2-3 kardamony kilka ziarenek czarnego pieprzu skórka pomarańczy czerwona cebula Sposób wykonania; Do wina wlać ocet i wrzucić wszytskie przyprawy. Wówczas gotować około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie wrzucić jeszcze…
Listy
Smażone banany z cynamonem
by Kamila Ptak • • 0 Comments
Składniki: 4 banany 50 g masła 1/4 l wina deserowego 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Banany obrać ze skórki po czym przekroić je wzdłuż na pół. Następnie posypać je cukrem i smażyć na maśle, aż staną się złociste. Wówczas podlać je winem i oprószyć cynamonem. Trzymać na małym ogniu około 5 minut.