Składniki: 30 dag suszonych śliwek jabłek i moreli, pół szklanki cukru sok z cytryny goździki cynamon Sposób wykonania: Owowce zalać wodą aby były przykryte i odstawić na kilka godizn. Po tym czasie całość ugotować aż owowce będą miękkie. W trakcie gotowania wrzucić jeszcze cynamon oraz goździki. Gdy owowce będą miękkie dorpawić do smku sokiem z…
Tag: cynamon
Listy
Kompot z suszonych śliwek i fig
by Kazik Dembowski • • 0 Comments
Składniki: 25 dag śliwek suszonych bez pestek 25 dag fig 2 łyżki cukru laska cynamonu sok i skórka z cytryny Sposób wykonania: Śliwki zalać wodą tak aby zostały przykryte. Następnie dodać laskę cynamonu oraz cukier. Całość dostawić na noc. Następnego dnia ugotować. W między czasie figi również zalać wodą i ugotować z dodatkiem soku i…
Listy
Ciasto cynamonowe
by Natalia Stec • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ szklanki mąki 4 jaja szklanka cukru szklanka mleka kostka masła 2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta zmielonych goździków łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodatkiem żółtek. Natomiast mąkę wymieszać z cynamonem i goździkami. Wówczas dodać jeszcze żółtka, rozpuszczone masło i mleko. Całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać białka ubite…
Listy
Deser z bananowo-waniliowy
by Ewa Palacz • • 0 Comments
Składniki: 2 banany 300 ml mleka 8 kropli esencji waniliowej 4 łyżeczki żelatyny płaska łyżeczka cukru szczypta mielonego cynamonu Sposób wykonania: Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody. Banany, mleko oraz esencję waniliową i cukier starannie utrzeć lub zmiksować i wymieszać ze schłodzoną żelatyną. Przelać deser do pucharków i wstawić na godzinę na górną półkę…
Listy
Drink z rumem i czekoladą
by Dagmara Pawlus • • 0 Comments
Składniki: 10 dag cukru 3 łyżki czekolady rozpuszczalnej 2 laski cynamonu szklanka mleka ćwierć szklanki rumu pojemniczek kremówki mielony cynamon Sposób wykonania: Cukier zalać 1 szklanka wody i gotować aż się rozpuści i powstanie syrop, wówczas dodać czekoladę, cynamon i wanilię. Wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 5 minut. Po tym czasie całość podgrzać…