Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: cukinia

Leczo z cukinii Agnieszki

Jak tylko zaczyna się sezon na cukinie nieodzownie do mojego domu wkracza to warzywo w każdej postaci i prawie każdym daniu. Uwielbiam przyrządzać cukinie, bo zawsze potrawy wychodzą smaczne i niezwykle zdrowe. To wdzięczne warzywo z pomocą odrobiny pomidorów, lub koncentratu pomidorowego, cebuli, i przypraw: czosnku, , bazylii, natka  pietruszki, oliwy z oliwek sprawia, że…

Cukiniowa zupa

Składniki: młode cukinie 4 sztuki cebula 2 sztuki por 2 sztuki ziemniak 2 sztuki masło 2 łyżki wywar z warzyw 1,5 litra śmietana 1,5 szklanki olej 4 łyżki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę obrać z łupinek, zaś pory umyć i oczyścić, następnie pokroić go w drobną kostkę. Teraz należy dobrze oczyścić ziemniaki oraz cukinie…

Zupa z cukinii Ilony

Składniki: cukinia 3 sztuki cebula 1 sztuka por 2 sztuki ziemniaki 2 sztuki masło 6 dag wywar 6 szklanek śmietana 1 szklanka olej lub oliwa 4 łyżki sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę proszę dokładnie dobrze obrać z łupinek, pory należy umyć pod bieżącą wodą i dokładnie oczyścić, następnie pokroić je w drobną kostkę. Teraz należy…

Smażona cukinia

Składniki: cukinia gruba 1 sztuka jajko 1 sztuka bułka tarta oliwa sól pieprz Sposób przyrządzenia: Cukinię należy obrać ze skórki, następnie pokroić w plastry grubości około 1 cm. Jajko należy roztrzepać miotełką w miseczce, dodać do niego sól i pieprz. Plastry cukinii należy moczyć w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć na…

Placki z cukini na ostro

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1/4 ogórka 
  • pęczek pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • mąka do zagęszczenia 
  • sól, pieprz, wegeta
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia:
Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy startą cebulę i ogórki oraz pokroją w kostkę papryczkę i przeciśnięty czosnek. Mieszamy i dodajemy jajko, przyprawy i wsypujemy taką ilość maki, aby ciasto nieco zgęstniało. Na początek robimy test ciasta, nakładamy ciasto na patelnie i formujemy  mały placek. Jeśli ciasto jest odpowiednio gęste, to nie powinno się  przykleić do patelni. Jeśli się nie klei smażymy resztę placków. Jeśli tak dosypujemy mąki. Podajemy z ketchupem lub innym sosem według uznania. 
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz