Składniki:
- 1 kg winnych jabłek
- 1/2 kg cukru
- kilka gałązek mięty
- 1 cytryna
Składniki: ¼ żurawin 1 szkl cukru 1 l wody ½ szkl wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żurawiny zalać woda i trzymać na małym ogniu około 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Następnie całość dokładnie przetrzeć przez sito i ponownie wlać do rondla. Ponownie podgrzać po czym…
Składniki: 1 kg dyni ½ l wody 30 dag cukru ½ szkl octu 10% kilka goździków kawałek kory cynamonu kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Umytą dynię pokroić w kostkę, usuwając pestki. Następnie do rondla wlać wodę i wsypać cukier. Dodać ocet, cynamon, goździki oraz pieprz. Całość gotować do uzyskania gęstego syropu, wówczas włożyć do niego…
Składniki: ½ kg owoców kiwi ½ kg winnych jabłek ½ kg cukru ½ szkl wody 1 cytryna Sposób wykonania: Obrane owoce kiwi pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka również obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny. Następnie do rondelka wlać szklankę wody, dodać miód oraz cukier. Całość gotować na małym ogniu do uzyskania syropu. Wówczas dodać…