.jpg)
Składniki:
- 500 g cielęciny
- 500 g kości cielęcych
- 1 pęczek koperku
- 100 g masła
- 1 szkl śmietany
- 60 g mąki
- 4 żółtka
- sól
- pieprz
.jpg)
Składniki: 0,5 kg móżdżku cielęcego cebula 80 g masła 30 g mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki czerstwa bułka sól pieprz Sposób wykonania: Mózg dokładnie oczyścić i sparzyć wrzątkiem. Następnie cebulę posiekać i razem z mózgiem przesmażyć na połowie masła. W miedzy czasie na reszcie masła przesmażyć mąkę, rozprowadzić ją 1 litrem wody. Dodać jeszcze…
Składniki: 1 kg cielęciny 50 g mąki 2 jajka 100 g bułki tartej 100 g masła 1 cytryna natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które lekko robić po czym oprószyć solą oraz pieprzem. Następie obtoczyć w mące, jajku a na koniec w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron…
Składniki: 6 sznycli cielęcych jajko ¼ szklanki mleka 6 łyżek maki pszennej ½ szklanki bułki tartej 4 łyżki oleju 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szklanka zielonego groszku 2 szklanki rosołu z kurczaka sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić. Jajko wymieszać z mlekiem. Sznycle posolić, panierować w mące, jajku i…
Składniki: 4 sznycle cielęce 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki wytrawnego białego wina szczypta mielonego cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków sól pieprz Sposób wykonania; Do rondelka przełożyć powidła śliwkowe, które podgrzać na małym ogniu. Po czym dodać ocet oraz cynamon, imbir i goździki. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.…