Składniki:
- 14 ziemniaków
- 1 jajko
- 1 łyżka maki
- sól
Farsz:
- 20 dag wątróbki
- 20 dag serc
- 10 dag płucek
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Sposób przyrządzenia:
Farsz: obrać mięso z ugotowanych podudzi i zemleć w maszynce. (Mięso gotuję na rosół i często do zmielenia trafia troszkę warzyw 🙂 Dodać odciśnięty szpinak, wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Wymieszać
Ciasto: na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić dołek; wbić do niego jajko, wlać olej i mleko, wymieszać z mąką; dolewać wody i wyrabiać ciasto. Powinno mieć jednolitą konsystencję, być lepkie.
Wyrobione ciasto rozwałkować na stolnicy wycinać koła (będą półokrągłe) lub pokroić w kwadraty (będą trójkątne). Nadziewać farszem. Gotować kilka minut we wrzącej osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch, czasem trzeba przemieszać aby nie przywarły do dna.
Ładnie wyglądają podane w rosole na wzór niemieckich małtaszy. Można też serwować z sosem pomidorowym.
Przepis nadesłany na konkurs: ” II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Martę.