Składniki : 500 dag orzechów 350 dag cukru pudru 2 jajka Lukier : białko 10 dag cukru pudru sok z cytryny Sposób wykonania:Wszystkie składniki zagniatamy, na jednolitą masę, formujemy z masy ok. 5-7 cm wałeczki, układamy na blaszce, niezbyt blisko siebie, gdyż ciasta urosną,pieczemy 10- 20 minut w zależności od piecyka, po upieczeniu ciastka umiejętnie…
Tag: ciastka
Ciastka
Owsiane ciasteczka z miodem
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka pszenna 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka krupczatka 1 szklanka płatki owsiane 1 szklanka wiórki kokosowe 1/2 szklanki masło 3/4- 1 kostka cukier biały 1/2 szklanki miód 4 łyżki proszek do pieczenia 1,5 łyżki cukier waniliowy 1 paczka orzechy posiekane 6 łyżek jajko 1 sztuka żółtka 3- 4 sztuki Sposób przyrządzenia:Wszystkie składniki sypkie…
Ciastka
Kolorowe pierniczki
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka 1/2 kg cukier 15 dag miód 2 łyżki jaja 2 sztuki soda oczyszczona 1 łyżeczka przyprawa do pierników 1 łyżeczka Sposób przyrządzenia:Miód należy połączyć z cukrem i podgrzać, aby się dobrze rozpuścił,następnie dodać do niego 1/2 szklanki wody i zagotować. Miód należyprzestudzić, następnie dodać do niego przyprawę korzenną, sodęrozpuszczoną w łyżeczce wody i…
Ciastka
Ciasteczka francuskie Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie jabłka 3 sztuki cukier 2 łyżki jajko 1 sztuka cukier puder 4 łyżki orzechy włoskie posiekane 15 dag Sposób przyrządzenia:Jabłka należy umyć i wydrążamy z nich gniazda nasienne, pokroić je wkawałki, dusić je wraz z cukrem oraz niewielką ilością wody na mus,następnie przestudzić i zmieszać z orzechami. Rozmrożone ciasto pokroićw…
Ciastka
Ciasteczka z migdałami Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: migdały blanszowane 3,5 szklanki cukier puder 1/2 szklanki jajka 2 sztuki okruchy chleba 1/3 szklanki miód 1/3 szklanki Sposób przyrządzenia:Na początku należy rozdrobnić migdały w robocie kuchennym niewielkąilością cukru. Później połączyć pozostały cukier z jajkami, bardzoostrożnie ucierając do uzyskania białej, gęstej, kremowej masy.Po tym należy dodać zmielone migdały i okruchy chleba i bardzo dobrzewymieszać.…