Składniki: ½ kg wiórek kokosowych ½ kg cukru 8 jajek sól tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia: Do miski wbijamy żółtka dodajemy cukier i ubijamy do białości. W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywna pianę. Obydwa składniki łączymy razem i powoli dodajemy wiórki kokosowe delikatnie mieszając. Na blachę wykładamy natłuszczoną folię aluminiową. Łyżką…
Tag: ciasteczka
Ciastka
Ciasteczka solone
by Artur Barczyński • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. mąki pszennej 20 dag masła kminek sól Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło, sól oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Z powstałego ciasta formować paluszki o grubości jednego centymetra. Posypać ja kminkiem i ułożyć na blasze do jedzenia. Wstawić do…
Ciastka
Ciasteczka z konfiturami
by Julia Wieczorkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 20 dag. białego sera 20 dag. masła 20 dag. mąki pszennej konfitura cukier puder szczypta soli Sposób wykonania: Ser zemleć w maszynce po czym dodać do niego masło oraz mąkę. Całość zagnieść na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkować je na cienki placek, z którego wyciąć kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć łyżeczkę…
Ciastka
Różki z ciasta francuskiego
by Dagmara Gackowska • • 0 Comments
Składniki: 40 dag ciasta francuskiego 8 suszonych śliwek 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mączki migdałowej 3 dag masła 2 jajko 1 żółtko 5 dag płatków migdałowych Sposób wykonania: Do roztopionego masła dodać jajko, mączkę migdałową oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić na 4 kwadraty, na które rozłożyć przygotowaną wcześniej mieszankę oraz po…
Ciastka
Trufle z masą z wiórek kokosowych
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 30 dkg czekolady 20 dkg posiekanych orzechów laskowych 5 łyżek masła 2 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki rumu 8 łyżek posiekanych orzechów włoskich 30 dkg wiórek kokosowych Sposób przyrządzenia: czekoladę roztopić w wodnej kąpieli. Utrzeć z masłem i śmietaną kremówką. na koniec dodać alkohol oraz posiekane orzechy laskowe i włoskie. Masę wymieszać i wstawić…