Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasteczka

Ciasteczka rodzynkowe

Składniki: 2 szklanki mąki ½ szkl. rodzynek 1 jajko 3 krople aromatu waniliowego szczypta soli pół szklanki cukru 3/4 masła 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Pod…

Ciasteczka Gosi

Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 3 krople aromatu waniliowego szczypta soli pół szklanki cukru 3/4 masła 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo jajka. Gdy składniki się połączą dodać jeszcze mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Z powstałego ciasta formować…

Migdałowe bezy

Składniki: 2 szkl. uprażonych płatków migdałowych 6 kostek cukru wódka 8 białek szczypta soli morskiej 1 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Każda kostkę  nasączyć ½ łyżeczką wódki po czym posiekać je razem z orzechami. Następnie białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać do piany cukier na sam koniec dodać jeszcze…

Orzechowe bezy

Składniki: 2 szkl. uprażonych orzechów 6 kostek cukru wódka 8 białek szczypta soli morskiej 1 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Każda kostkę  nasączyć ½ łyżeczką wódki po czym posiekać je razem z orzechami. Następnie białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać do piany cukier na sam koniec dodać jeszcze orzechy…

Bezy migdałowo-cytrynowe

Składniki: 2 szkl. uprażonych migdałów 6 kostek cukru wódka starta skórka z 2 cytryn 8 białek szczypta soli morskiej 1 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Każda kostkę  nasączyć ½ łyżeczką wódki po czym posiekać je razem z migdałami i skórką cytrynową. Następnie białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodać do…