Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasta

Baba z ponczem

Składniki: 3 szkl mąki pszennej 5 dag drożdży 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 10 żółtek 50 g rumu szczypta soli 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej tłuszcz do formy 2 łyżki cukru 2 łyżki ciemnego rumu łyżka soku z cytryny kawałek skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Żółtka utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając…

Masa kajmakowa do mazurka

Składniki: kostka masła 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka w proszku 3 żółtka Sposób wykonania: Masło razem z cukrem podgrzać na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści dodać mleko w proszku i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu do zgęstnienia. Wówczas zestawić z ognia i energicznie mieszając dodawać stopniowo żółtka. Od razu po przygotowaniu…

Mazurek-tarta z konfiturą różaną

Składniki: ciasto tarte w ilości potrzebnej do wypełnienia brytfanki 1 szkl. konfitury z róży 2 tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szkl. rodzynek ¾ szkl. orzechów laskowych różyczki z marcepana tłuszcz do formy Sposób wykonania: Ciasto ułożyć w formie wysmarowanej tłuszczem. Następnie 1 tabliczkę pokruszonej czekolady wymieszać z konfitura i rozsmarować ją na cieście. Na konfiturze posypać…

Cytrusowa babka

Składniki: kostka masła 6 jajek 6 dag drożdży łyżeczka proszku do pieczenia 3 szkl. mąki 2 szkl. cukru pudru kilka kropli esencji pomarańczowej łyżeczka skórki pomarańczowej sok wyciśniemy z całej pomarańczy cukier puder Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, pokruszone drożdże, esencję pomarańczową ,…