Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ciasta

Krem z wiórkami czekoladowymi

Składniki: 0,5 l śmietanki kremowej zagęstnik łyżeczka cukru waniliowego wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego. Pod koniec gdy piana zacznie sztywnieć dodać jeszcze zagęstnik. Na sam koniec dodać wiórki czekoladowe. Ilość według upodobań czy krem ma być bardziej czekoladowy czy też nie.

Drożdżowe ze śliwkami i bakaliami

Składniki: 3 szkl. mąki pszennej łyżka mąki kostka masła 1 szkl. cukru puder 3 żółtka 3 dag drożdży szczypta soli konfitura ze śliwek ½ szkl migdałowych płatków ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej ½ szkl. rodzynek tłuszcz do formy Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku,…