Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- kostka masła
- 1 szkl. cukru puder
- 4 żółtka
- 4 dag drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- konfitura śliwkowa
- tłuszcz do formy
- cukier puder do posypania
Masa:
- 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag cukru
- ½ szkl. surowych białek
- 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Sposób wykonania:
- Masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku, mąkę, sól oraz pokruszone drożdże.
Całość dokładnie wyrobić , wówczas rozwałkować i ułożyć na blasze wysmarowaną tłuszczem.
Posmarować warstwą konfitury śliwkowej.
Następnie orzechy posiekać po czym doda do nich cukier, białka oraz smażoną skórkę pomarańczową.
Całość dokładnie utrzeć aż powstanie jednolita masa, wówczas rozsmarować ją na konfiturze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.