Składniki: 5 jaj ½ l kwaśnej śmietany 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki octu 2 szkl chrzanu Sposób wykonania: Do rondelka wbić jajka, dodać śmietanę oraz stary chrzan. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, cukrem oraz octem. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu po czym chwile gotować i zestawić z ognia…
Tag: chrzan
Porady i Ciekawostki
Sos majonezowo – chrzanowy z jajkiem
by Sylwia Nowak • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Wykwintny sos chrzanowy z brzoskwinią
by Damian Kuś • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki majonezu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki startego chrzanu 4 połówki brzoskwiń z kompotu pomarańcza 2 jajka ugotowane na twardo sól pieprz cukier puder sok z cytryny Sposób wykonania: Żółtka wyjąć od białek po czym dodać do nich chrzan, utrzeć. Następnie dodać rozdrobnione brzoskwinie oraz obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańcze.…
Porady i Ciekawostki
Sos chrzanowo-winny
by Dominik Kaczor • • 0 Comments
Składniki: korzeń chrzanu ½ szkl białego wytrawnego wina 2 szkl słodkiej śmietanki kremowej łyżka soku wiśniowego łyżka soku z czerwonych porzeczek łyżka musztardy sok z cytryny łyżeczka cukru pudru sól Sposób wykonania: Chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach po czym sparzyć go wrzątkiem i odsączyć na sicie. Gdy chrzan ostygnie przełożyć go do miseczki…