Składniki:
- 1 kg dorsza
- 40 g tłuszczu
- 1/8 l śmietany
- 80 g chrzanu
- sól
- cukier
- 3 łyżeczki octu3%
Składniki: 2 karpie 1 szklanka kefiru mąka bułka tarta pół łyżeczki papryki jajko łyżka soku z cytryny korzeń chrzanu sól pieprz olej Sposób wykonania; Oczyszczone karpie pokroić w dzwonka, które zalać kefirem. W między czasie jajko roztrzepać razem z papryką, solą, pieprzem. Następnie ryby odsączyć z kefiry i obtoczyć je w mące po czym obtoczyć…
Składniki: 40 dag cebuli łyżka chrzanu 2 jabłka sól cukier sok z cytryny ½ szkl. śmietany łyżeczka musztardy Sposób wykonania: Cebule pokroić w krążki i dodać do niej chrzan oraz obrane jabłka starte na tarce. Następnie śmietanę wymieszać z musztardą i doprawić do smaku solą, cukrem oraz sokiem z cytryny. Sosem polać sałatkę i jeszcze…
Składniki: 8 filetów śledziowych 1 szkl gęstej śmietany 1 szkl jogurtu naturalnego 2 jaja na twardo 3 łyżki majonezu 3 łyżki chrzanu ze słoika pół szklanki rodzynek 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki sól cukier pieprz sok z połowy cytryny Sposób wykonania: Śledzie pokroić na duże kawałki. Śmietanę wymieszać z jogurtem i majonezem. Dodać do nich…
Składniki: 3 jaja ugotowane na twardo 10 dag szynki 3-4 łyżki gęstego majonezu pół łyżeczki utartego chrzanu pęczek szczypiorku pieprz sól Sposób wykonania: Jajka ugotować na twardo po czym je obrać i pokroić w kostkę. Następnie szynkę pokroić na małe kawałeczki i dodać d jajek. Wrzucić jeszcze posiekanym szczypiorek, starty chrzan i majonez. Całość dokładnie…